Choď na obsah Choď na menu

Čosi o nich

 

Harry Potter / Daniel Radcliffe

Celým menom Harry James Potter je fiktívna postava a hrdina série fantasy kníh Harry Potter od anglickej spisovateľky J.K. Rowlingovej.

Harry Potter pochádza z rodu troch bratov Peverellovcov, z rodiny Ignotusa, ktorý od Smrti dostal neviditeľný plášť. Jeho rodičmi boli James Potter a Lily Evansová- Potterová. Boli však zavraždení čarodejníkom lordom Voldemortom. Harry útok prežil a bol vychovávaný u svojej tety Petunie a strýka Vernona. Jeho bratranec Dudley s rodičmi sa k Harrymu správali desať rokov ako k sluhovi a psychicky i fyzicky ho týrali. Do nástupu na Rokfort býval Harry v komore pod schodiskom.

Medzi čarodejníkmi je Harry Potter známou celebritou. Aj keď nikto nevie ako sa to stalo, bol jediným, kto prežil Voldemortov útok a kliatbu Avada Kedavra, a pritom Voldemorta

ťažko zranil. Navyše bolo predpovedané, že Harry a Voldemort sú spojení - ani jeden nemôže žiť, kým je ten druhý nažive (tento fakt však nie je všeobecne známy, avšak bol dôvodom Voldemortovho útoku na Harryho).

Ron Weasley / Rupert Grint

Ronald Billius Weasley je literárna postava 7-dielnej ságy o Harry Potterovi. Ron je jeden z hlavných hrdinov. Pochádza z čarodejníckej rodiny nazývanej zradcami krvi, pretože sa "bratríčkujú" s muklami. Jeho rodičia sú Molly a Artur. Na škole sa zoznámil s priateľmi Harrym Potterom a Hermionou Grangerovou. Na skúškach v 5. triede získal 7 VČÚ a stal sa prefektom. Vlastnil Prašivca (animágusa Petra Petegrewa), potom Kvíka - maličkú sovičku. V 7. roku nenastúpil na Rokfort, ale išiel s Harrym a Hermionou hľadať horcruxy. Ron plne prejavil svoje city voči Hermione až v siedmej knihe, keď ju pobozkal. Skončilo sa to svadbou a majú nádherné 2 deti - Huga a Rose, ktorá zdedila talent po mame.

Ron je štíhlej vysokej postavy, má hrdzavé vlasy a po tvári pehy. Je dosť prchký, ľahko sa nahnevá a v zlosti povie a urobí veci, ktoré by ani nechcel. Je však dobrý priateľ. V 5. a 6. ročníku bol strážcom za chrabromilský metlobalový tým. Bol prefektom. Jeho prízrak má tvar pavúka. Najviac sa bojí Hagridovych acromantúl. Ron mal prútik po Billovi, no keď mu ho zlomila zúrivá vŕba a Weasleyovci vyhrali v súťaži Denného Proroka, tak mu kúpili nový. Pri premiestňovaní sa takmer vždy rozštiepi. Pri skúškach mu na pôvodnom mieste ostala polka obočia, no škoda. V rozhodujúcej chvíli však zničí jeden z horcruxov.


Hermiona Grangerová- Weasleyová/ Emma Watson

Hermiona Jean Grangerová - Weasleyová je literárna postava 7-dielnej ságy o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi. Hermiona je jedna z hlavných hrdinov. Pochádza z muklovskej rodiny, obaja jej rodičia sú zubári. Mala nosiť strojček, ale po incidente pred hodinou elixírov ako jej Draco zväčšil zuby, nechala scvrkávacie kúzlo pôsobiť dlhšie. V škole sa zoznámila s priateľmi Harrym Potterom a Ronom Weasleym. Vlastnú sovu nikdy nemala, no v 3. ročníku si kúpila Krivolaba (kríženec knézla a mačky). V 5. ročníku založila na čele s Harrym Antiumbridgeovské hnutie z názvom Dumbledorova armáda. Na skúškach toho roku získala plný počet VČU, všetko vynikajúci až na Obranu proti čiernej mágií a stala sa prefektkou. V 7. roku nenastúpila na Rokfort (keby nastúpila, určite by sa stala hlavnou prefektkou), ale išla s Harrym a Ronom hľadať horcruxy. Hermiona plne prejavila svoje city voči Ronovi až v siedmej knihe, keď sa pobozkali. Skončilo sa to svadbou a majú nádherné 2 deti - Huga a Rose, ktorá zdedila talent po mame.

Hermiona je strednej postavy, má hnedé neposlušné vlasy. Do 4. ročníka mala krivé zuby, ktoré si však pomocou mágie napravila. Jej patronus nadobúda podobu striebornej vydry (možno je to tým, že Ron býva v dedinke Vydrí sv. Dráb). Najradšej má vôňu čerstvo pokosenej trávy, nového pergamenu a mentolovej zubnej pasty. Hermiona je veľmi inteligentné dievča, ktoré prečítalo množstvo kníh, neimponuje vešteniu, lebo je to veľmi nejasný obor mágie. Jej najobľúbenejším predmetom je transfigurácia, má rada aj aritmaciu, runy a ako jediná z celej triedy vie odolávať uspávajúcemu, monotónnemu hlasu profesora Binnsa, ktorý učí dejiny mágie.

 Ginny Weasleyová-Potterová / Bonnie Wright

 

Ginny Weasleyová celým menom Ginevra Molly Weasleyová, neskôr Potterová je fiktívna postava z fantasy série o Harrym Potterovi.

Je jediná dcéra Molly a Artura, najmladšia z rodiny. Má sedem bratov: Billa, Charlieho, Percyho, Freda, Georga a Rona. Od mala bola zamilovaná do Harryho, mala strach sa s ním rozprávať, v jeho prítomnosti bola nervózna. V roku 1992 nastúpila na Rokfort, ktorý v roku 1999 úspešne ukončila. V prvom ročníku ju Tom Riddle zneužil na otvorenie Tajomnej komnaty. V piatom diely sa zmierila, že s Harrym nikdy nebude a v jeho prítomnosti sa neskôr správala normálne. Bola členkou Dumbledorovej armády. Chodila s Michaelom Cornerom a Deanom Thomasom, neskôr sa rozišli a začala chodiť s Harrym, ktorý si uvedomil, že je do nej zamilovaný. Po smrti Dumbledora sa rozišli, aby Harry mohol zničiť horcruxy. V šiestom ročníku sa zúčastnila bitky o Rokfort. Po smrti Voldemorta sa dali dohromady, zobrali sa a majú tri krásne deti - Jamesa Siriusa, Albusa Severusa a Lily Lunu.V prvom filme je veľmi plachá a uteká od všetkého,no ako získava istotu a sebavedomie,badať v neistú dávku odvahy-jednoducho bude bojovať!

Ginny je krásna, má ohnivo červené dlhé vlasy. Je vynikajúca v Odpaľujúcom zaklínadle. Vlastní chumkáča Arnolda, ktorého jej kúpili v obchode jej bratov - Weasleyovské výmysly a vynálezy. Je vynikajúcou hráčkou metlobalu. Na Rokforte bola v Chrabromilskom mužstve na pozícii triafačky a stíhačky. Po ukončení štúdia bola v družstve Holyheadské Harpye na poste stíhačky, no uvedomila si, že rodina je pre ňu dôležitejšia.

 

Draco Malfoy / Tom Felton

Draco Malfoy je literárna postava 7-dielnej ságy o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi. Draco je úhlavný nepriateľ Harryho a predsa mu v 7. ročníku zachránil život. Pochádza zo starobylej čarodejníckej rodiny v duchu fakulty Slizolin. Jeho rodičia sú Lucius Malfoy a Narcisssa Blacková. Na škole sa zoznámil s priateľmi Vincentom Crabbom a Gregorym Goylom, ktorí sú niečo ako bodyguardi. Po výrovi (jeho sove) mu rodičia posielali plné krabice sladkostí. V 4. ročníku ho falošný Moody premenil na fretku, odkiaľ pochádza Ronova prezývka "úžasná lietajúca fretka". V 5. ročníku sa stal prefektom a členom Inkvizíčnej čaty. V 6. roku nahradil svojho otca ako Smrťožrút. Ešte pred pádom lorda Voldemorta prešiel na neutrálnu stranu. Oženil sa s Asteriou Greengrassovou a mali syna Scorpiusa Hyperiona Malfoya.

Draco je snob, má bielo-blonďaté ulízané vlasy. Má sivé a chladné oči. Má malú postavu a je bohatý, toto sú vlastnosti, ktoré mu dopomohli na post stíhača slizolinského metlobalového družstva bez talentu. Je podlý, provokatér, ovláda oklumenciu (v čom pretromfol Harryho) a nedokáže zabiť človeka. Najradšej používa termíny ako "humusáčka" (čarodejník muklovského pôvodu), "čistá krv" (čarodejník zo starobylého čarodejníckeho rodu). Nedokázal splniť Voldemortov príkaz - zabiť Dumbledora, ale aj napriek tomu bojoval na jeho strane. Na získanie svojho cielu dokázal využívať všetkých okolo seba.

Neville Logbontom / Matthew Levis

Neville Longbottom je fiktívna postava z románu britskej spisovateľky J.K.Rowlingovej o Harrym Potterovi Je popisovaný ako chlapec s guľatou tvárou a navštevuje rovnaký ročník v Chrabromile. Neville je spočiatku veľmi roztržitý a neschopný, ale postupom času sa z neho stane lepší a odvážnejší čarodejník, hlavne po jeho vstupe do Dumbledorovej armády. Jeho domácim zvieratko je ropucha Gertrúda. Neville býva so starou mamou, pretože jeho rodičia (Frank a Alice) sú u sv. Munga od času, kedy ich kvôli informáciam mučila Bellatrix Lastrangeová a oni následne prišli o rozum.Neville je veľmi hanblivý a zraniteľný chlapec,ktorého možno šikanovať,pretože je nemotorný,zábudlivý a v prítomnosti iných ľudí je veľmi nervózny.Harry však naňho dáva pozor a Neville k nemu vzhliada,pretože obdivuje odvahu,ktorú každoročne prejaví.  V siedmej časti zabije Voldemortovho hada (Nagini) Chrabromilovým mečom čím zničí jeden zo siedmich horcuxov. Nakoniec sa z neho stane profesor herbológie na Rokforte.

Luna Lovegoodová / Evanna Linch

Luna Lovegoodová je fiktívna postava zo série Harry Potter. Bola študentkou Rokfortskej strednej školy čarodejníckej a bola zaradená do fakulty Bystrohlav.V piatej knihe sa pridala k Dumbledorovej armáde a bojovala na Ministerstve mágie. Je to jedna z najlepších kamarátok Harryho Pottera. Nemala súrodencov a mama jej zomrela počas experimentovania s kúzlami, keď mala 9 rokov. Odvtedy ju vychovával iba otec, Xenophilius Lovegood, ktorý vydával časopis Sršeň. Spolu s ním žila neďaleko obce Vydrí Sv. Dráb, v blízkosti Weasleyovcov. V piatej knihe sa zapojila do Dumbledorovej armády a zúčastnila sa Bitky o Oddelenie záhad Ministerstva mágie. V šiestom dieli ju Harry pozval na večierok. Najradšej nosila nahrdelník z korkových zatok a redkvičkové naušnice (vyrobené z dirigovatelných sliviek).

V siedmej knihe bola unesená smrťožrútmi a uväznená v sídle Malfoyovcov kvôli vtedajšej disidencii jej otca. Bola väznená spolu s výrobcom prútikov Ollivanderom a raráškom Griphookom. Bola zachránená vďaka Harrymu, Hermione, Ronovi a Dobbymu, s ktorým sa odmiestnila do lastúrového domčeka u Fleur a Billa. Zúčastnila sa boja o Rokfort. Mala svetlé vlasy, veľmi výrazne sa obliekala a na Rokforte mala povesť čudáčky. Pomohla Harrymu nájsť horcrux. Priatelila sa s duchom Heleny Bystrohlavovej. Bol do nej zamilovaný Neville Logbontom.